Přeji ti krásný den! Kdyby ti cokoliv nebylo jasné, napiš mi na monika@wikarska.com ♥️

Věda srozumitelně: 4 tvrzení proč je Sněhový deodorant účinnější než Antiperspirant

Po prvních týdnech od spuštění eshopu se mi ozývali mnozí z vás, překvapeni, že jim Sněhový deodorant funguje ještě lépe než antiperspirant. Dle jejich vyjádření jsem rozdíly Sněhového deodorantu oproti antiperspirantu shrnula do čtyř bodů a použila je jako předmět zkoumání. Ptala jsem se - proč to tak může být? Existuje na to věděcké vysvětlení?

Ve zpětné vazbě jsem se dozvěděla, že Sněhový deodorant oproti Antiperspirantu:

  1. Zápach redukuje déle
  2. Když na konci dne ztratí účinnost, zápach je jenom tlumený (když přestane fungovat antiperspirant, je to pohroma)
  3. Oproti antiperspirantu nezanechává lepkavý pocit v podpaží ani po zpocení
  4. Více zabraňuje pocení

Sněhový deodorant všem účinkoval celý den. Po nanesení menšího množství  bylo podpaží na konci dne jemně cítit. Když ale přestal na konci dne fungovat antiperspirant, zápach byl mnohem štiplavější jako bez použití antiperspirantu. Také mnozí měli pocit, že Sněhový deodorant redukuje pocení! Nikdo navíc nezaznamenal žádnou ,,přechodovou fázi", která se běžně u přírodních deodorantů zmiňuje - cítili se chráneni od prvního použití.

,,Výzkum začíná povšimnutím neobvyklých skutečností, pro které nemáme vysvětlení."

Tato zpětná vazba mi odkryla skutečnosti, na které bych jinak nepřišla. Začetla jsem se do výzkumů týkajících se zápachu na lidské kůži a všem čtyřem vyjádřením jsem našla vysvětlení. Moje znalosti to obohatilo a proto jich teď s tebou sdílím.

De-odorant redukuje zápach & anti-perspirant zabraňuje perspiraci = pocení

Pojďme si nejprve představit hlavní rozdíly.

Sněhový deodorant obsahuje složky, které zápach neutralizují a působí antimikrobialně. Díky deodorantu se zapáchající složky, které vyprodukují mikroorganismy, změní na látky bez zápachu. Také znemožňují mikroorganismům množit se a proto ke vzniku zápachu dochází pomaleji. Deodoranty prostě pracují se zápachem přímo. Jak přesně se tvoří zápach najdeš v popisku Sněhového deodorantu.

Úlohou antiperspirantů je zabránit tomu, aby se pot dostal ven z ekrinných potních žláz, kterými je produkovaný. (V USA jsou dokonce antiperspiranty považovány za léčiva a spadají pod regulaci FDA, protože ovlivňují biologickou funkci těla.) Antiperspiranty vlastně nepracují se zápachem, ale blokují vylučování potu. Pokud se pot nedostane ven, pak se nemají čím pokožkové mikroorganismy živit a zápach neprodukují. Zápach potu totiž není způsoben potem jako takým, zapáchat začne až když ho zpracují mikroorganismy, které v podpaží máme. Co je ale zádrhel, antiperspiranty uzavírají pouze ekrinní žlázy. Na apokrinní, které produkují pot při stresových a emočně vypjatých situacích, nemají vliv. Tyto žlázy ale produkují pot s mnohem větším vlivem na odér člověka.

Hliníkové soli v antiperspirantech jsou riskantní a lepkavé na pokožce

Nejvíce používanými antiperspiračními složkami jsou hliníkové soli. Jsou spojovány se zvýšeným rizikem vzinku rakoviny prsu, byť přímé důkazy podporující tuto teorii chybí [1]. Bylo ale jasně potvrzeno, že tyto soli ovlivňují produkci estrogenu a narušení endokrinního (hormonálního) systému  je nebezpečné zejména v delším časovém úseku [2].

Ptáš se jak může hliníková sůl ucpat žlázu? Hliníkové soli, které jsou hlavní složkou antiperspirantů, reagují se solemi v našem potu v hloubce potních žláz. Tím vzniká sraženina hydroxidu kovu, která vytvoří nepropustnou zátku a ze žláz se pot nemůže dostat. Hliníkové soli jsou navíc lepkavé a tato jejich vlastnost se v antiperspirantech těžko kompenzuje. K tomu slouží silikony, které jsou bioakumulativní a přispívají ke znečištění živostního prostředí [3,4].

Antiperspiranty sice zabraňují samotnému pocení, ale pokud navíc neobsahují deodorizačnou složku, zápach neredukují a proto nejsou ve svém účinku stoprocentní. Jsou většinou lepkavé a na pokožce je cítíme hlavně když se vytvoří pot z apokriních žláz, kterého produkci nezabraňují.

Po použití antiperspirantu pot zapáchá mnohem víc

Už víme proč jsou antiperspiranty lepkavé a proč můžou být deodoranty účinnější v redukci zápachu. Proč ale po použití antiperspirantu pot zapáchá více?

Nemůžeme zapomínat, že při redukci zápachu nejde až tak o naše tělo jak o návštěvníky, kteří na něm žijí. Na každémčtvrečním centimetru žije milion mikroorganismů stovek druhů a každý z nich vyrábí jiné látky [3]. Zjednodušeně, některé mikroorganismy jsou větší smraďoši (zejména z rodu Micrococcus a anaeróbnych form Corynebakterií) a jiné jsou smraďoši menší (z rodu Propionibacterium, Malassezia, Staphylococcus) [5]. Kterých máme kolik? Složení je u každého člověka jediněčné a je nám dané, je náročné ho dlouhodobě změnit. Proto někteří lidé mají se zápachem větší problém než jiní. Kosmetické přípravky mohou některé druhy mikroorganismů zvýhodňovat vůči druhým, ale jen v čase kdy je používáme (a několik dnů potom).

 

Proč pot zapáchá při používání antiperspirantů více?

Právě teď přichází očekávané šokující zjištění. Mikroorganismy žijící na naší pokožce sice není možné tak snadno změnit dlouhodobě, antiperspiranty to ale umí dočasně. V čase jejich používání - a přibližně 4 dny po jejich vysazení - pomáhají zapáchající populaci mikroorganismů, aby se více přemnožila. Lidově řečeno, po použití antiperspirantů se ,,větší smraďoši" na pokožce přemnoží a vytlačí ty původní, méně zapáchající [6]. To vede k tomu, že v čase používání antiperspirantů člověk přirozeně zapáchá víc.

Redukuje Sněhový deodorant pocení?

Žádné složky Sněhového deodorantu potní žlázy neucpávají a proto ve své podstatě pocení neredukují. Aktivní složky Sněhového deodorantu jsou soda bikarbona ve vodném roztoku a oxid zinečnatý, které pouze neutralizují zápach. Dále obsahuje oleje, rostlinný emulgátor, glycerol a vodu.

Proč ale mají někteří pocit, že se potí míň?

Pocit zpocení může být daný nejen vlhkostí (kolik potu vyloučíš), ale i tím, jak se v oblastí podpaží cítíš. Antiperspiranty jsou lepkavé a přitom nezabraňují pocení z apokriních žláz. Když apokrinní pot vznikne, v podpaží se smíchá s antiperspirantem, to podpoří jeho lepkavost a může tak působit mnohem nepříjemněji. Naproti tomu, Sněhový deodorant lepkavý není a pachy neutralizuje nehledě na to, ze kterých žláz pot pochází.

Výsledek zkoumání

Cílem tohoto bádání bylo vysvětlit 4 vyjádření, která od vás přišly jako zpětná vazba a zjistit proč se to tak děje. Pojďme si proto shrnout výsledky!

  1. Antiperspirant ucpává jen ekrinní potní žlázy, pot z apokriních se volně produkuje. Sněhový deodorant může redukovat zápach lépe než antiperspirant, protože cílí na pachové složky z obou potních žláz.
  2. Antiperspiranty upřednostňují růst mikroorganizmů, kteří jsou ,,větší smraďoši". Proto pot po ztrátě účinnosti antiperspirantu zapáchá hůře než v čase, kdy antiperspiranty nepoužíváme.
  3. Za lepkavost antiperspirantů mohou hliníkové soli, které jsou lepkavé hlavně když je podpaží vlhké. Sněhový deodorant vytváří ochranný film, ale není lepkavý.
  4. Kombinace toho, že Sněhový deodorant není lepkavý a navíc neutralizuje všechen pot (nejen ten z ekrinních žláz), může způsobit dojem, že se po Sněhovém deodorantu cítíte méně zpoceni.

Děkuji, že ses dočetl/a až tady. Znamená to, že se nad skutečnostmi zamýšlíš do hloubky a dáváš si pozor na to, čemu věříš. Pokud máš kolem sebe podobně smýšlejících lidí, určitě se potěší, když s nimi budeš tento článek sdílet.

Pokud tě k tomu napadla otázka, neváhej a napiš mi! Kontakt najdeš níže. Budu se těšit.

 

Autor: Ing. Monika Wikarska

 

Citace zdrojů věděckých studií a knih:

[1] Caroline Linhart, Heribert Talasz, Evi M. Morandi; Use of Underarm Cosmetic Products in Relation to Risk of Breast Cancer: A Case-Control Study, EBioMedicine, 2017; DOI: 10.1016/j.ebiom.2017.06.005.

[2] Vyron A Gorgogietas, Ioannis Tsialtas, Natalie Sotiriou; Potential interference of aluminum chlorohydrate with estrogen receptor signaling in breast cancer cells, J Mol Biochem. 2018; PMID: 30148119

[3]  André O. Barel, Marc Paye, Howard I. Maibach; Handbook of Cosmetic Science and Technology, Third Edition, Informa Healthcare USA, Inc., 2009; ISBN: 1-4200-6963-2

[4] Yuichi Horii, Kurunthachalam Kannan; Main Uses and Environmental Emissions of Volatile Methylsiloxanes. Volatile Methylsiloxanes in the Environment. The Handbook of Environmental Chemistry; Springer, 2019; DOI: 10.1007/698_2019_375

[5] A. Gordon James, Corrine J. Austin, ; Microbiological and biochemical origins of human axillary odour; FEMS Microbiology Ecology, 2013; DOI: 10.1111/1574-6941.12054

[6] Amina Bouslimani, Ricardo da Silva; The impact of skin care products on skin chemistry and microbiome dynamics; BMC Biol, 2019; DOI: 10.1186/s12915-019-0660-6

 

 

Zpět do obchodu