Přeji ti krásný den! Kdyby ti cokoliv nebylo jasné, napiš mi na monika@wikarska.com ♥️

Ako si vybrať kozmetiku z pohľadu ekológie

Čo ovplyvňuje karmu kozmetického výrobku

KARMA kozmetického výrobku sa odvíja od karmy surovín, z ktorých je vyrobený a obalu, v ktorom je naplnený. Treba si uvedomiť, že každá jeho časť môže mať rôzny pôvod a je spracovávaná inou firmou. Platí jednoduchá rovnica:

Suroviny + Obaly → Kozmetika

KARMA kozmetického výrobku sa odvíja od karmy surovín, z ktorých je vyrobený a obalu, v ktorom je naplnený. Treba si uvedomiť, že každá jeho časť môže mať rôzny pôvod a je spracovávaná inou firmou. 

Pre lepšiu predstavu som spísala súbor otázok, ktoré by mali byť zodpovedané ešte pred tým, ako sa označí nejaký výrobok za ekologický.

Odkiaľ cestujú?
  • Akú majú hmotnosť? Čím sú ťažšie, tým viac energie je potrebné na ich dopravu
Ako boli spracované?
  • Ako ekologická je fabrika?
    • Používajú obnoviteľné zdroje energie?
    • Recyklujú vodu? Dostatočne ju pred vypustením čistia?
    • Používajú mechanické spôsoby spracovania alebo rozpúšťadlá?
  • Má fabrika etické hodnoty?
    • Dostávajú zamestnanci aspoň minimálny plat?
    • Zamestnávajú deti?
    • V akých podmienkach z pohľadu ochrany zdravia pracujú?

Dať si záležať v úplne všetkých krokoch výroby kozmetiky je naozaj veľká výzva. Existujú značky, ktorých cesta kozmetických výrobkov je naozaj dokonalá z poľa až na e-shop. Cenová kategória týchto produktov je však naozaj vysoká a táto kozmetika nikdy nebude dostupná väčšine. Paretov princíp 80/20 sa dá uplatniť aj pri výrobe kozmetiky. Stačí zmeniť dvadsať percent na to, aby sa stala zmena z osemdesiatich. Na to, aby sme dobehli posledných 20 a dosiahli tým dokonalosť, musíme dbať ať na osemdesiat percent premenných. Je preto dobré ak sa zaujímame o ekológiu a pôvod surovín, materiál obalu aj etickú stránku výroby. Dbať však na dokonalosť je v dnešnej spoločnosti takmer nemožné. Niekedy je funkčný kozmetický výrobok z ekologických surovín zabalený v plaste. Inokedy je zase v sklenenom recyklovanom obale zahustená voda so zložkami z ropy so žiadnym účinkom. Najlepšie je vždy maximalizovať kvalitu aj ekologickosť, ale aj nezblázniť sa z toho.

 

Ako si teda vybrať kozmetiku s najlepšou karmou?

TIP 1: Urči si, na čom tebe osobne záleží najviac.

Vyber si podľa Paretovho pravidla 80/20 aspoň svojich dvadsať %, za ktorými si budeš vždy stáť. Možno ti záleží na funkčnosti kozmetiky a ekologickosti ingrediencií alebo etickej stránke. Niekomu dáva zmysel to, že všetky suroviny sú vegánske, iným na tom až tak nezáleží a je pre neho dôležité, že sú lokálne a jej výrobcovia sú spokojní so svojim platom. Ty možno neznesieš na svojej poličke plastový obal.

TIP 2: Hľadaj značku, za ktorou je príbeh, s ktorým sa dokážeš stotožniť.

Dajú ti informácie, ktoré potrebuješ? Ak o tom, čo ťa zaujíma, nehovoria, môžeš im napísať a zistíš o nej viac.

TIP 3: Čítaj zloženie kozmetiky.

Príbeh je niekedy ohurujúci, ale zloženie vždy odhalí podvodníka. Na každom produkte je podľa zákona zoznam ingrediencíí označený ako Ingredients / INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) a tento zoznam má svoje zákonom dané pravidlá. Ich poradie od najviac zastúpenej po najmenej zastúpenú. Ak si kupiješ arganový pleťový krém a nájdeš ho v zložení napríklad za položkou Fragrance (vôňa), môžeš si byť istý/á, že je ho v celom kréme nie viac ako jedna kvapka. Čítanie zloženia je celkom náročná dovednosť, základy však zvládne každý. Ak chceš zúžiť výber, hľadaj výrobky, ktoré majú ingrediencií čo najmenej – väčšie množstvo častokrát hovorí o tom, že obsahuje každej vzácnej zložky veľmi malé množstvo, tak sa snaží efekt docieliť ich rôznorodosťou. Menšie množstvo ingrediencií znamená rýchlejšie rozlúštenie zloženia.

TIP 4: Navštív databázu kozmetických surovín.

Nie si si istý/á niektorou zložkou? Nevieš zloženie rozlúštiť? Vyhľadaj si konkrétnu zložku v medzinárodnej databáze ewg.org a zisti ako veľmi bezpečná je na škále 1-6. Hľadaj suroviny s jednotkou. Ak by si to radšej v Češtine, na stránke bioo.cz je takisto databáza so surovinami. V oboch ti povedia aj na čo sa v kozmetike používajú a aký je ich potenciálny risk. Niektoré zaťažujú životné prostredie, iné môžu spôsobovať alergie, o ďalších sú predpoklady o ich karcinogenite a pod.

TIP 5: Skratka? Nakupuj cez e-shopy / v kamenných obchodoch, kde spravili už výber za teba.

Existujú obchody, ktoré predávajú iba kozmetiku, ktorá prešla ich kritickým výberom. Znamená to, že môžeš dôverovať tomu, čo ponúkajú na pulte oni a vyberáš si už len podľa toho, čo potrebuješ, alebo podľa príbehu, ktorý ti imponuje viac.

TIP 6: Pýtaj sa!

V týchto obchodoch / e-shopoch ti na rozdiel od obyčajných drogérií aj vedia dobre poradiť čo si kúpiť. Hovor o svojich potrebách a aspektoch značky, cez ktoré nejde vlak. Takáto konverzácia môže nielen uľahčiť výber, ale aj dobre spríjemniť deň. A povedzme si pravdu – kozmetika – to je hlavne o emóciách! Vône, farby, krása, starostlivosť, to je také hmotné žitie sebalásky.

Nech sa stane každodenná starostlivosť o svoje telo príjemným zážitkom!

Zpět do obchodu